Home > Bez kategorii > Mąka żytnia – charakterystyka

Mąka żytnia – charakterystyka

Mąka żytnia - charakterystykaMąka żytnia jest bardzo popularna. Wykorzystuje się ją przede wszystkim do wypieku pieczywa oraz przygotowywania zakwasu na żur. Zalicza się ją do mąk chlebowych, podobnie jak mąkę pszenną. Typ mąki uzależniony jest od tego jak dobrze zmielone i oczyszczone zostanie ziarno żyta. Delikatna mąka o jasnej barwie pochodzi z bielma – wewnętrznej części ziarna.

W mąkach ciemniejszych znajduje się także warstwa zewnętrzna – okrywa owocowo-nasienna. Taka mąka jest bogatsza w składniki odżywcze i błonnik. Zawartość minerałów określa także typ mąki. W tym celu w piecu w wysokiej temperaturze spala się próbkę mąki. Im więcej popiołu po niej pozostaje, tym więcej zawiera substancji mineralnych. Procentowa zawartość popiołu w całości spalonej próbki pomnożona przez 1000 to właśnie jest typ mąki.

Gdzie kupić mąkę żytnią ?

Na rynku mąk żytnich nie ma zbyt wiele. Typ 580 to mąka żytnia jasna idealna do produkcji makaronów. Typy 650 i 720 (pyłowa) wykorzystywane są przede wszystkim do wypieku bułek. Wyższe typy – 800, 950, 1400 (sitkowa), 1850 (starogardzka) oraz 2000 (razowa) to mąki chlebowe. Barwa mąki uzależniona jest od ilości zawartej w niej okrywy owocowo-nasiennej oraz stopnia jej rozdrobnienia. Zwykle mąka żytnia jest biała i ma odcień szarawy lub żółtawy. Jej smak jest mocny, intensywny, a zapach przyjemny. Posiada wysokie właściwości odżywcze. Zależy to od stopnia oczyszczenia ziaren z okrywy owocowo-nasiennej.

Wartości odżywcze

Mąki o wyższym typie okrywy zawierają więcej. Są one bogate w białko, tłuszcz, witaminy oraz składniki mineralne. Natomiast zawartość skrobi jest mniejsza. Około 75% mąki żytniej to węglowodany zgromadzone w formie skrobi. Zawartość błonnika uzależniona jest natomiast od stopnia przemiału. Są to najczęściej betaglukany oraz pentozany (arbinoksylany). Dodatkowo, mąki wyższego przemiału posiadają sporo witamin z grupy B oraz żelaza, magnezu i fosforu. Mąka żytnia zawiera średnio 5,5-7,9 g biała na 100 g i niewielkie ilości tłuszczu. Zawiera także znaczne ilości tokoli, czyli pochodnych witaminy E.

Zobacz też: http://www.jedzpij.pl/maka_zytnia

Sprawdź podobne wiadomości:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>